ESC 1996

Detta år då tävlingen avgjordes i Norge hade intresset ökat och de tävlande ansågs vara för många. Man gjorde då en hemlig röstning i jurygrupperna för att välja ut 22 länder som skulle göra arrangören sällskap i finalen. I denna omröstning hade Sveriges One More Time vunnit omröstningen stort, vilket gjorde dem till stora förhandsfavoriter.

 

Kvalresultatet var menat att förbli hemligt, men läckte ut till finalkvällen, vilket förmodligen inte gagnade Sverige. Uttagningsprocessen mötte motstånd då flera länder som inte tog sig vidare hade lagt mycket pengar på den nationella uttagningen och nu inte fick visa upp sitt bidrag internationellt. Tyskland uteblev från finalen för första och hittills enda gången då deras Planet of Blue inte tog sig vidare. Processen har sedan dess aldrig förekommit. Vann gjorde nu Irländska bidraget ”The Voice” före Norge och Sverige.

 

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.