Om Oss

Restaurang Wega
Malmöhus Slottsrestaurang Wega ägs sedan februari 2012 av två krögarfamiljer med över 85 års erfarenhet av service. Krögare Monica med familjerna Fors & Bengtsson hälsar Er hjärtligt välkomna till en kulinarisk upplevelse i Malmös enda slottsmiljö. ViCarXVIGustaf lagar god, vällagad mat året om och vi strävar efter att bara använda närproducerade svenska råvaror.

Under dagtid, mellan 11.00-14.30 serverar vi dagens lunch med olika alternativ, varav ett vegetariskt. Däremellan frestar vi gärna med olika typer av baguetter, pajer och kakor och givetvis gör vi vårt yttersta för att ta hand om allergiker.
Vi har även fullständiga rättigheter.

Våra öppettider är:
Måndag 10.00 – 15.00
Tisdag – fredag: 10.00 – 17.00
(Lunch serveras 11.00-14.30)
Lördag – söndag: 11.00 – 17.00
(Lunch serveras 11.30-15.30)

Kvällstid öppnar vi vår Restaurang Wega eller Borgstugan för slutna sällskap, från 40 upp till 120 personer. Det kan vara allt från förenings- och firmafester till bröllop eller stora kalas.
Sommartid har man även tillgång till Danska Trädgården, en fantastiskt vacker och Malmöhussketchpampig renässansinspirerad trädgård som passar utmärkt för lite vimmel och välkomstdrink. Passar även utmärkt för romantiska vigslar.
Vi hjälper till med allt från menyförslag till vinlista och gör vårt yttersta för att tillställningen ska bli så fantastisk som Ni önskar.

Kontakta oss gärna på info@restaurangwega.se så berättar vi mer.

Restaurang Wegas anrika historia
WegaväggenDen vackra väggen i vår restaurang kommer från automatrestaurangen Wega som öppnade i det nybyggda Öresundshuset i hörnet av Skeppsbron-Carlsgatan i Malmö 1912. Automatrestaurangerna vände sig till en växande grupp av kontorister och affärsanställda som ville äta en snabb och billig lunch. Wega serverade dryck, smörgåsar och två varmrätter; ärtor med fläsk och kokt torsk. Till lunch kunde man välja mellan olika drycker; Bouillon, Kaffe, Mjöd, Lager eller Porter. Man betalde genom att lägga mynt i myntinkast och påPersonalen bakom Wega väggpanelens baksida fanns personalen som fyllde på de olika maträtterna och dryckerna. De sista decennierna fungerade restaurangen som ett ölcafé för främst hamnens arbetare och där automatinredningen endast utgjort en kuliss. Automatrestaurangen användes ända fram till 1961 då inredningen överlämnades till Malmö Muséer och bidrar numera till vår fina atmosfär.
Läs gärna mer på Malmö Muséers Automatrestauranger.

Malmöhus Slott
Malmöhus SlottMalmöhus Slott är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Av Erik av Pommerns kastell från 1434 finns fortfarande rester bevarade i det slott som stod klart vid 1500-talets mitt.
Här bodde de danska kungarna under sina besök i Malmö och här hölls också den äventyrslystne Earl of Bothwell, Maria Stuarts tredje make, fängslad i fem år.
När Skåne blev svenskt 1658 förstärktes befästningarna ytterligare men på 1700-talet förlorade fästningen sin betydelse och användes 1828-1909 som fängelse.
Efter restaurering och ombyggnad kunde Malmö Muséer invigas 1937.