ESC 2012

Tävlingen ägde rum i Baku, Azerbajdzjan efter att låten ”Running Scared”, framförd av duon Ell & Nikki, vunnit föregående års tävling. Slutgiltig vinnare i finalen blev bidraget som representerade Sverige med låten ”Euphoria” framförd av Loreen och gav Sverige sin 5:e slutseger. Abba -74, Herreys -84, Carola -91 & Charlotte Nilsson -99.

Omröstningen var i början spännande, då ledningen växlade mellan flera länder, däribland Sverige, Ryssland och Serbien. Efter fem omgångar började dock de tre nämnda länderna dra ifrån allt mer, och det stod då klart att de var till en början stora favoriter. Efter den omgången behöll dock Sverige ledningen under hela omröstningen, med Ryssland till och från tätt efter. Mot slutet av omröstningen fick Sverige flera tolvpoängare i rad och efter att drygt trettiofem länder röstat stod det klart att Sverige vunnit 2012 års Eurovision Song Contest. Sverige tog poäng av alla länderna utom Italien.

Eurovision Song Contest 2013 är den 58:e upplagan av tävlingen och äger rum den 14, 16 och 18 maj 2013 i Malmö Arena i Malmö. Sverige representeras av Robin Stjernberg som framför ”You”.

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.