ESC 2009

Tävlingen 2009 var den 54:e i ordningen, som ägde rum i Olimpijskijarenan i Moskva, Ryssland efter Dima Bilans vinst i 2008 års tävling. Vinnare blev Alexander Rybak från Norge med låten ”Fairytale” som fick 387 poäng, vilket är de högsta poängen som ett land någonsin har fått i tävlingen.

Efter att Spanien som första land röstat ledde Norge med 12 poäng. Norge höll i ledningen och redan efter Vitryssland röstat som nummer tre ledde Norge med 34 poäng mot tvåan Turkiets 14. En notering kan tilläggas att efter den 30:e röstningsomgången hade Norge redan vunnit.

I semifinal 1 lyckades operasångerskan Malena Ernman ta låten till final. ”La Voix” var det fjärde mest populära bidraget i sin semifinal med 105 poäng. I finalen fick låten endast 33 poäng och slutade på 21:a plats av 25 finalister. Totalt deltog 42 länder i tävlingen.

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.