ESC 2007

Eurovision Song Contest 2007 sändes från Helsingfors i Finland, sedan bidraget ”Hard Rock Hallelujah”, som framfördes av metalbandet Lordi, vann 2006 års tävling i Aten. Det var första gången som Eurovision Song Contest sändes i HDTV i vissa länder.

Festivalen fick kritik för att samtliga vinnare i semifinalen var östeuropeiska länder, även för det faktum att de 16 bäst placerade i finalen var östländer (med undantag för Grekland som kom sjua). Som argument för detta har det påståtts att svågerpolitik har spelat roll, att många närliggande länder röstade på varandra. Tävlingschefen avfärdade kritiken som osaklig och menade att även de skandinaviska länderna i hög grad röstade på varandra (vilket exempelvis var tydligt i Sveriges fall, då 42 av 51 svenska poäng kom från övriga Norden).

”Molitva” av serbiska sångerskan Marija Šerifović var det första vinnande bidraget i tävlingen sedan 1998, som inte innehöll engelsk text. Det var också den första gången en ballad har vunnit, sedan telefonröstning infördes. Låten är även noterbar för dess framträdande, som var raka motsatsen mot förra årets vinnare Lordi, den framfördes utan pyroteknik, avancerad dans, utmärkande kläder eller andra sceneffekter.

Efter tävlingen blev Ola Salo, som representerade Sverige med ”The Worrying Kind”, irriterad och kallade tävlingen för en ”dyngtävling” och beskyllde YLE för att ha visat bidraget på ett dåligt sätt, då det blev teknisk fel med en kamera som gick sönder och hypnosplattan som Ola gick upp på, startade inte och den snurrande effekten uteblev ett långt tag och Sverige slutade på en blygsam 18:e plats.

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.