ESC 1991

Nu återstår endast 21 veckor till det är dags för final. Totalt kommer 39 länder att göra upp om segern, först i semifinalerna 14:e & 16:e maj och sedan i den stora finalen den 18:e maj.

För just 21 år sedan avgjordes finalen i Italien och detta års festival fick stor kritik som den sämst genomförda någonsin. Festivalen präglades av problem både före och under tävlingen. Repetitionerna före tävlingen var röriga, och orkestern fanns inte alltid på plats, vilket delvis berodde på att Rom till viss del hade blivit översvämmat av regn. Men trots detta fanns det mycket som kunde ha gjorts bättre. Flera artister var kritiska mot att de under omröstningen hade väldigt lite att dricka, och inget alls att äta. Programledarparet talade italienska hela festivalen igenom, vilket gjorde det svårt för övriga Europa att följa med vad som egentligen hände under kvällen. Programledarna har även anklagats för att försöka ta så mycket av showen som möjligt, inte minst genom det faktum att de inte lät publiken applådera klart en enda gång under hela festivalen. Toto Cutugno lät inte ens representanten som skulle gratulera vinnaren prata klart i segerintervjun.

Omröstningen var mycket spännade och inför sista röstomgången ledde Sverige med sju poäng före Israel och tolv poäng för Frankrike. I sista omgången blev både Israel och Sverige helt utan poäng från den italienska juryn och Frankrike fick deras tolvpoängare. Därmed blev resultatet oavgjort för första gången sedan 1969. Frank Naef fick kopplas in, och gav Carolas ”Fångad i en stormvind” segern i och med att Sverige hade fått fler tiopoängare än Frankrike, i och med att båda länderna hade fått lika många tolvor var.

 

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.