Solskenshistoria

Idag invigdes utställningen ”Välkommen till Sverige.” När invigningen närmade sig sitt slut stod fru Wega ute på borggården och lyssnade på tal & musik. Plötsligt uppmärksammade fru Wega långt borta över borggården två museianställda i ett fönster som frenetiskt vinkade med all sin kraft. Fru Wega var inte oäven utan började vinka tillbaka på samma kraftfulla sätt.

Mitt på borggården satt en äldre dam som uppmärksammade fru Wegas vinkningar och tog tillfället i akt och började att själv vinka tillbaka. Fru Wega började att skratta till denna synnerligen komiska situation och gick damen till mötes för att förklara det hela.

Damen förklarade sedan att hon hette Sulamit Sittsamer, född Kurek och kom till Sverige med den vita bussen som 20-åring för 70 år sedan. Hon var den enda överlevande i sin familj när hon sedan steg hon i land på kajen i Malmö.

sulamit

Det här inlägget postades i Malmö Muséer, Malmöhus Slott. Bokmärk permalänken.