Nytt akvarium på Malmö Museer

 Pressmeddelande    2013-08-22 14:30 CEST

Från årsskiftet 2014/2015 beräknas Malmös nya akvarium öppna för allmänheten. Då planeras den ombyggnation som startar nästa vecka att vara klar. Staden kommer då att ha ett toppmodernt akvarium, i nyrenoverade och utökade lokaler, inklusive nya trapphus, toaletter och kapprum.

Det nya akvariet blir en modern anläggning med fokus på hållbarhet och djurens välmående.
– Det nya akvariet blir mer än dubbelt så stort och vi kommer att visa en mångfald av djur – såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder, säger Jesper Flygare som arbetar på akvariet. Dessutom satsar vi mycket på våra inhemska fiskarter.

Akvariet på Malmö Museer invigdes 1937, och var för sin tid modernt. Men tiden har satt sina spår och måndagen den 2 september stänger akvariet för att beredas för den ombyggnation som startar i november.

– Kraven på tillgänglighet har ökat de senaste åren därför förbättrar vi tillgängligheten och flödet genom byggnaderna för besökarna i samband med ombyggnationen. Bland annat byggs entrén på Slottsholmen om med utökade besöksutrymmen, berättar Malmö Museers chef Göran Larsson.

Delar av Slottsholmen stängs under byggtiden
– Under byggtiden kommer verksamheterna på Slottsholmen att stänga i olika omgångar, men den här satsningen är viktig för att kunna fortsätta utveckla Slottsholmen och våra verksamheter där, säger Elisabeth Lundgren, Kulturdirektör. Vi måste ha bra förutsättningar för att kunna bedriva en professionell verksamhet och då är lokalfrågan viktig. För att möjliggöra ombyggnationen måste de utställningar som visas på Slottsholmen hålla stängt enligt följande:

– 2 september 2013: Akvariet samt Malmö Konstmuseums utställningsrum stänger.
– 4 november 2013–29 maj 2014: Malmö Museers övriga utställningar på Slottsholmen har stängt.
– 29 maj 2014: Lokalerna på Slottsholmen (Malmö Museers och Malmö Konstmuseums) öppnar igen.

Övriga delar av Malmö Museer har öppet som vanligt!
Slottet Malmöhus och restaurang Wega har fortsatt öppet under byggperioden. Slottet kommer att nås via en tillfällig entré i slottet. Malmö Museers övriga byggnader, det vill säga Teknikens och Sjöfartens hus och Kommendanthuset, har också öppet som vanligt (dagligen kl. 10–17).

Malmö Konstmuseum @ Malmö Konsthall
Malmö Konstmuseum passar under vintern på att gästa Malmö Konsthall. Där får besökaren se ett urval av Malmö stads konstsamlingar. 16 november 2013– 28 februari 2014 pågår utställningen, läs mer här.
Malmö Konstmuseum lånar dessutom ut närmare 100 verk ur museets omfattande Carl Fredrik Hill-samling till Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn. Carl Fredrik Hill på Kunsthal Charlottenborg visas 20 september –17 november 2013.

Välkomna till pressmöte
Datum: 26 augusti kl. 11.00. Plats: Faktarummet, Kommendanthuset, Malmö Museer
På pressmötet presenteras planerna för ombyggnationerna och museiområdet närmare. Deltar gör bland annat Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, Göran Larsson, museichef Malmö Museer, Cecilia Widenheim, museichef Malmö Konstmuseum och Jesper Flygare, akvariet på Malmö Museer.

För mer information, kontakta:
Malmö Museers chef Göran Larsson, tel 0708-38 45 03
Malmö Konstmuseums chef Cecilia Widenheim, tel 0701-09 44 40
Jesper Flygare, Akvariet på Malmö Museer, tel 0708-42 36 27

 

 

Det här inlägget postades i Malmö Muséer, Malmöhus Slott. Bokmärk permalänken.