Nytt akvarium på Slottsholmen.

Mona Forsell 26 AUGUSTI 2013

Över 46 miljoner satsas nu på nya akvariet på Malmö museer.
Ombyggnaden startar på måndag.
Och först i januari 2015 ska ett toppmodernt akvarium stå klart i nyrenoverade och utökade lokaler.

Det nya akvariet blir dubbelt så stort med en mångfald av djur.
– Utöver Nemo och hans vänner från korallreven visas fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder, berättar Jesper Flygare, arbetsledare på akvariet.
– Dessutom satsas det mycket på våra inhemska vatten. Till de nya inslagen hör bland annat rockor och småfläckig rödhaj.

Akvariet på Malmö museer invigdes redan 1937. Under åren har en del förbättringar gjorts, men lokalerna är slitna och den tekniska utrustningen behöver bytas.
Fokus läggs också mer på lärande om djurens olika funktioner, liksom unika och hotade miljöer.
Entrén byggs om och det blir utökade utrymmen. För besökarna utlovas nya upplevelser. Och för personalen blir det bättre arbetsmiljö.

Det blir även en liten utbyggnad på baksidan och det ska ges plats till akvarier som går från golv till tak. Det är genom att flytta en del föremål till magasin som museet har kunnat frigöra lokaler.
Ovanför akvariet blir det nya utrymmen för naturutställningen.
De uppstoppade djuren blir kvar, men i övrigt ska mycket förändras. Och det blir ett annorlunda lekrum för barnen.

På måndag stängs akvariet och konstmuseets utställningsrum för ombyggnad. Och från 4 november fram till 29 maj nästa år håller också museers övriga utställningar på Slottsholmen stängt.
Slottet Malmöhus och restaurang Wega har däremot fortsatt öppet under byggperioden. Och slottet nås via en tillfällig entré.
Kommendanthuset, liksom Teknikens och Sjöfartens hus, påverkas däremot inte.

Akvarie5Antalet besökare har ökat mycket både på akvariet och museet i övrigt. Under 2012 noterade Malmö museer totalt nära 328 000 besök, en ökning med närmare 62 000.
– Det var ett fantastiskt besöksår. Ett varierat utbud tillsammans med utökade öppettider lockade. Och att det är fri entré till och med 19 år bidrar säkert också, säger museichef Göran Larsson.

Under den drygt ett år långa renoveringen ska akvarier och terrarier flytta till andra lokaler på museet.
Vissa djur kommer också att flyttas till olika djurparker. Och sju förskolor kommer att tillfälligt att få ta hand om en del av fiskarna i egna akvarier.
– Tyvärr måste även en del fiskar avlivas. De får inte heller släppas ut, utan klassas som en smittrisk när de befunnit sig i instängd miljö, berättar Jesper Flygare.
Malmö konstmuseum gästar under vintern Malmö konsthall. Med start 16 november visas ett urval ur Malmö stads konstsamlingar. Konstmuseet lånar också ut närmare 100 verk ur museets mer omfattande Carl Fredrik Hill-samling till Charlottenborg i Köpenhamn.

Det här inlägget postades i Malmö Muséer, Malmöhus Slott. Bokmärk permalänken.