ESC 2006

Tävlingen var den femtioförsta och hölls i Grekland eftersom Helena Paparizou vunnit för Grekland året innan. Omröstningen hade från 2005-års tävling fått kritik för att ha varit utdragen i och med att 39 länder då lämnade poäng. Till detta år ändrades systemet så att poäng 1 till 7 visades direkt på skärmen medan röstavlämnaren för respektive land endast läste upp 8, 10 och 12 poäng.

Finland tog detta år sin första seger med det uppseendeväckande bidraget ”Hard Rock Halleluja”h av metalbandet Lordi. Förutom att det var Finlands första seger så var det också första gången ett hårdrocksband vann tävlingen. Finlands bidrag var kontroversiellt och olika religiösa grupper beskyllde bandet för att vara satanister, det hade till och med gjorts försök att få bidraget diskvalificerat innan tävlingen vilket inte lyckades.

Carola framförde Sveriges bidrag med titeln ”Invincible” och kvalade vidare till finalen och slutade på femte plats med 170 poäng, vilket blev Sveriges bästa placering under 2000-talet, jämsides med 2001 och 2003. Detta var Carolas tredje framträdande i tävlingen, efter låten Främling kom på tredje plats 1983 och Fångad av en stormvind som vann 1991.

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.