Karma – det är det lilla hos många som gör skillnad.

Vi vill göra skillnad.

Restaurang Wega har alltid försökt att göra saker med stor eftertanke. Vi försöker alltid vara miljömedvetna och inget görs utan att först ställa våra handlingar i ljuset. Det rör sig oftast om mycket små detaljer som kanske inte märks, varken av oss eller våra gäster.
Exempelvis handlar vi mejeriprodukter av Skånemejerier istället för Arla, fast att dessa produkter är dyrare. Allt vårt spillfett ifrån stekbord och fritös skickar vi till vår ”Fittagubbe” (Vi ber om ursäkt för detta när- & lokalproducerade skånska uttryck för personen som hämtar vårt spillfett) för återvinning till biobränsle och mycket annat.
Vi sorterar glas, papper, wellpapp, matavfall och sopor dagligen. Vi handlar kakor från våra bagare i Staffanstorp & Malmö, blommor från Staffanstorp, potatis ifrån Vellinge, öl från Österlen, läsk, grönsaker & fisk ifrån Malmö och vi strävar alltid att försöka handla miljö- & kravmärkta produkter. Våra viner är svåra att lokalproducera, mer vi strävar alltid efter viner med höga miljökrav.

Vidare tänker vi på den lilla människan och stödjer Barncancerfonden, lika så små lokala ideella organisationer som Team Rynkeby, Lund och Missing People. Vi sparar alla kapsyler eftersom skolelever ibland kommer in och ska ha dem till miljö & återvinningsprojekt.

Det senaste miljöprojektet vi nu involverat oss i är det enorma matsvinnet vårt samhälle bedriver. Livsmedelsverket skriver:
”Cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Siffrorna gäller per person och år. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn.”

Vi har bestämt oss för att både minska våra kostnader och bidra till att minska matsvinnet och därför har vi startat ett samarbete med Karma.

Karma är en digital plattform som hjälper oss att minska vårt matsvinn. De erbjuder dig som konsument möjligheten att rädda bra mat som riskerar att slängas av oss och andra restauranger, caféer, bagerier och butiker till ett billigare pris. Genom Karmas nedladdningsbara app som finns för både iPhone och Android köper du enkelt den mat du vill rädda för att sedan hämta ut den som takeaway på plats innan angiven tid.

När vår personal stänger köket 14:30 inventeras den överblivna maten och läggs ut till försäljning. De som följer Restaurang Wega i sin app får då ett meddelande ifrån Karma och man kan då köpa maten för halva ordinarie priset genom dem. Maten hämtas sedan som Takeaway hos oss innan 17:00.
Vårt mål är såklart i första hand att aldrig överproducera måltider, men det är alltid en balansgång eftersom vi inte vill att ni ska bli utan vår goda lunch när ni besöker oss. I alla fall har vi under våra två första veckor lyckats att rädda 39 måltider från att kastas.

Du som gäst får mer än gärna komma med fler tips till oss som kan hjälpa vår miljö.

”Tänk på att det är det lilla hos många som gör skillnad.”

//Restaurang Wega med personal.

Det här inlägget postades i Lunchmeny, Miljöpolicy. Bokmärk permalänken.