Inget musealt i museikrogens kylskåp

TEXT: Ulf Törnberg – Sydsvenskan
Publicerad 8 juli 2014

För Arvid Nordland och Björn Dahlskog är ett krogbesök rutin.
För en krögare kan deras visit betyda liv eller (krog)död. Men livsmedelsinspektörernas främsta uppgift är egentligen att – hålla konsumenten vid liv.

På måndagsförmiddagen gör Arvid Nordland och Björn Dahlskog veckans första nedslag i den stora genomgång av livsmedelsföretag som Malmös livsmedelsinspektörer just nu jobbar med.

Objektet är restaurang Wega, lunchkrog, kafé och evenemangsrestaurang i Malmöhus slott.

– Jag är inte orolig för deras besök. Det här är ju mitt barn som jag ser till att ta hand om, säger delägaren Monica Bengtsson som tillfälligt har avbrutit semestern för att delta vid besöket.

Det handlar om inspektion. Inte razzia. Besöket är standard för samtliga företag som hanterar livsmedel.

En restaurang som hanterar känsliga varor som rått kött får besök två-tre gånger per år.

Den som till exempel bara kokar korv besöks mer sällan.

Och krogar som vid upprepade påhälsningar fått godkänt kontrolleras med glesare mellanrum.

Wegabesök– Kroghygien är ju egentligen inget konstigt. Det handlar bara om sunt förnuft, säger Monica Bengtsson medan Arvid Nordland och Björn Dahlskog tar på sig skyddskläderna.

Granskningen är systematisk:

Råvaruleveranserna: hur länge står varorna ute innan de plockas in i kylar och frysar?

Grönsaksköket: är det nät för fönstren så insekter inte kommer in när det är öppet?

Kylen: är den kall nog? Arvid Nordland kollar med termometer.

Den färdiglagade maten: hur länge varmhålls den? Hur hanteras det som blir över?

– Förhoppningsvis blir det inget över efter lunchen, säger restaurangens kock Jörgen Roslund med ett leende, lika lugn inför inspektionen som hans chef.

Råvarorna kollas enligt miljöförvaltningens checklista för varor som kan vara annat än de utges för i menyn.

I Wegas kylskåp är fetaosten riktig feta, gjord i Grekland på får- eller getmjölk. Den italienska osten Grana Padano påstås inte vara parmesan. WegakylOch i frysen är den friterade spättfilén spättfilé, inget annat.

– Det är ju inte bara för att rätt ska vara rätt som vi kollar sådant. För allergiker kan det vara avgörande. Grana Padano innehåller till exempel äggprotein vilket parmesan inte gör, säger Björn Dahlskog.

Han kollar innanmätet i ismaskinen med ficklampa. Den ska vara skinande ren. Någon kylskåpslist kan behöva bytas. Möjligen kan viss dokumentation i köket vara lite tydligare, men eftersom Jörgen Roslund är ensam kock är det inget avgörande.

Arvid Nordland och Björn Dahlskog är nöjda, Monica Bengtsson likaså. Om några dagar kommer en firma och tar bakterieprover, något Monica Bengtsson beställer lite då och då för att ha koll på att allt stämmer.

– Koll vill man ju ha, säger hon. Och tillägger med en glimt i ögat att en av julbordsabonnenterna brukar vara – miljöförvaltningen.

Det här inlägget postades i Bröllop, Lunchmeny, Malmö Muséer, Malmöhus Slott, Meny, Miljöpolicy, Om oss. Bokmärk permalänken.