60000 liter havsvatten sökes!

Saltvatten

Malmös nya akvarium börjar ta form. Till de största karen behövs cirka 60 000 liter, helstSaltvatten fräscht nordsjövatten. Man kan blanda saltvatten och låta det stå och mogna och så var det tänkt att det skulle göras. Men det tar lång tid och är mödosamt, en genväg är att ta färdigblandat vatten från havet. Men hur?

Lösningen är nog inte lika enkel att lösa som man gjorde förr. Historien låter sig berättas om hur akvariet fick hjälp av Thomas Landqvist på Kommunteknik förra gången det begav sig.

I princip gick det ut på att intendent Margaretha Stenkil ringde till Thomas och sade att hon sett att det stod ”ring så fixar vi” på deras bilar. Maggan utmanade honom att fixa vatten till akvariet och Thomas antog utmaningen.

När utmaningen väl var antagen funderade Thomas hur han skulle fixa det hela. Han kliade sig på hakan, drog i den urblekta t-shirtens krage, tittade ut över det grå diset och tänkte så det knakade. Efter ett tag tog en plan form i hans huvud.

VegalandEfter en stunds funderande ringde han en kompis som var sjökapten via radio och frågade var han var.

-Ute på Nordsjön blev svaret

-Kan du inte ta upp lite vatten och ta hem det åt vårt akvarium?

– Jovisst, blev svaret.

– Att suga upp vattnet är nog inga problem. Men hur skall jag förvara vattnet tills vi landar tänkte kaptenen?

Lösningen var kanske att tömma simbassängen på däck på vatten och förvara akvarievattnet där. Besättningen var vänligt inställd, men ombord fanns inga behållare stora nog för 40 000 liter.

Simbassängen fylldes med önskad mängd vatten och satte av mot hamnen i Helsingborg.

Men Thomas arbete var inte över. Han måste finna ett sätt att få vattnet från fartygets simbassäng till museets akvarium.

TankbilThomas ringde till Skånemejerier, där måste det finnas behållare tänkte han, och lastbilar som kan frakta. På Skånemejerier förbryllades man men lovade att hjälpa till.

– De måste vara rena, behållarna, sa Thomas –  Jaja, sa man på Skånemejerier.

Så åkte vattnet från Nordsjön i Skånemejeriets tankar och tömdes ner i akvariet på museet.

Processen gjordes om med jämna mellanrum tills Kaptenen slutat sin tjänst.

Hur löser man det denna gången?

Det här inlägget postades i Malmö Muséer, Malmöhus Slott. Bokmärk permalänken.