Utställning – Baltiska speglingar

Restaurang Wega rekommenderar

Baltiska speglingar

11 oktober 2014–30 april 2015 på Malmö Konstmuseum
I höstens utställning sätts de omtalade ryska konstverken från den Baltiska utställningen i dialog med nordisk sekelskifteskonst ur museets samling.

MM 006803_001.jpg, Carl Larsson (1853-1919), Karin vid stranden, 1908, akvarell. Malmö Konstmuseums samling, inköpt på Baltiska utställningen 1914., © Carl Larsson/ reproduced by Johanna Rylander / Malmö KonstmuseumDen Baltiska utställningen 1914 var i första hand en handelsindustrimässa men kom även att utvecklas till en av de största konstutställningarna som någonsin visats i Norden med över 3500 utställda konstverk. Det var tidens främsta samtidskonst från länderna runt Östersjön som presenterades av välkända konstnärer som de danska Skagenmålarna, ryssen Valentin Serov och Anders Zorn. Men även lokala storheter fick plats i utställningen.

Under utställningsperioden bröt första världskriget ut och som en följd av detta blir en del av den ryska konsten kvar i Malmö. I höstens utställning sätts de omtalade ryska konstverken i dialog med nordisk sekelskifteskonst ur museets samling.

I samband med utställningen lanseras en ny publikation om den ryska samlingen med texter av bl a David Jackson, professor vid Leeds University och specialist på ryskt sekelskifte.

Det här inlägget postades i Malmö Muséer, Malmöhus Slott. Bokmärk permalänken.