Akvariet får en grön tråd

Av Louise Sillén Herzegh
Skånskan.se 2014-09-17

Ombyggnaden av Akvariet i Malmö museer är i full gång, men än återstår mycket arbete. Tanken är att utställningen ska få ett pedagogiskt upplägg med hållbar utveckling i fokus.
– Klart att det ska vara kul, men vi vill att besökare ska komma ut med lite mer miljömedvetenhet, säger akvarieteknikern William Ekeberg.

 
Magnus Pettersson bygger på bakgrundsmiljön till bläckfiskens akvarium. William Ekeberg tar hand om fiskarna.
Både fiskar och personal har fått lämna Slottsholmen och huserar för närvarande i tillfälliga lokaler på andra sidan kanalen.
– Det är helt fantastiskt, utställningen kommer att bli dubbelt så stor, säger William Ekeberg om ombyggnaden.
Han visar in i ett litet rum där flera av akvarierna står uppställda. I samma rum håller kollegan Magnus Pettersson på att bygga de bakgrundsmiljöer som ska sitta i akvarierna när de får flytta tillbaka till sina lokaler på slottet.
– Det är mycket att tänka på när man bygger. Djuret måste känna sig tryggt och om det trivs i miljön gömmer det sig inte så mycket, det är ju meningslöst om besökarna inte ser djuret, säger Magnus Pettersson.
Medan ombyggnaden pågår jobbar akvariepersonalen med att förbereda utställningen. Förutom att bygga miljöerna till fiskarnas akvarier odlar de både koraller och mangroveträd.
– Korallerna är mina skötebarn. De växer långsamt, cirka en millimeter i halvåret, säger William Ekeberg.
Enligt honom innebär ombyggnaden en riktig uppgradering för Akvariet.
En bläckfisk, sjöhästar, två apor och en svensk haj är bara några av de djur som kommer att vistas på slottet. Det ligger mycket planering bakom valet av djur, men gemensamt har de att de alla på något sätt är hotade.
– Vi vill visa att naturen är fantastisk, men att det inte går så bra för alla djur på ett sätt som inte är alltför dystopiskt, säger William Ekeberg och fortsätter:
– Det kommer att finnas mycket tips på vad du och jag kan göra för att förbättra situationen, både ur ett lokalt och ett globalt perspektiv.
Själv tycker han att det är skönt att kunna bidra till att öka medvetenheten.
– När jag skriver informationstexterna om de olika ekosystemen som ska sitta intill akvarierna, blir jag medveten om att det är en alarmerande situation vi har, det är rätt läskigt.
Men det är mycket kvar att göra.
– Det kommer att bli tajt. Vi måste skriva alla texter, söka tillstånd och inte minst samla in alla djur.
När ombyggnaden väl är klar väntar en lång process för att flytta in i Akvariet.
– Det kommer att ta minst tre månader. Det är inte bara att fylla på vatten och slänga i fiskarna, de biologiska processerna måste komma igång och det tar tid, förklarar William Ekeberg.
Visst hoppas han att besökare ska tycka att utställningen är kul, men han tror starkt på det pedagogiska upplägget:
– Vi vill sprida kunskap och förståelse.
Det här inlägget postades i Malmö Muséer. Bokmärk permalänken.