ESC 2008

Tävlingen hölls i Serbien eftersom låten ”Molitva”, framförd av Marija Šerifović, vann 2007 års tävling. Som en följd av de politiska oroligheter som följde på Kosovos självständighetsförklaring var det länge osäkert om tävlingen skulle kunna hållas i Belgrad. Sammanlagt tävlade 43 länder i 2008 års upplaga, varav 38 tvingades kvala genom två semifinaler innan finalen ägde rum. Eftersom det var så många tävlande länder i 2008 års upplaga införde man två semifinaler.

Ryssland vann till slut med 272 poäng, Ukraina blev 2:a med 230 poäng och Grekland blev 3:a med 218 poäng.

”Hero” framförd av Charlotte Perrelli representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2008 i Belgrad där den slutade på 18 plats i finalen med 47 poäng, varav en tolvpoängare från Malta som bäst. Bara Finland placerade sig sämre bland de nordiska länderna.

Det här inlägget postades i X ESC 2013 Malmö. Bokmärk permalänken.